Team DOC


7 november 2019 - Geen categorie

Hoogsensitiviteit en HSP

Tags:

Hoogsensitiviteit is een aangeboren gave. De hogere gevoeligheid voor externe indrukken maakt dat een hoogsensitief persoon (HSP of HSP’er) veel empathie heeft, menselijke relaties snel en goed kan inschatten, en informatie hierover diepgaand en genuanceerd kan analyseren. Een hoogsensitief persoon voelt stemmingen aan en heeft vaak aan een half woord genoeg. Dat klinkt als een handige eigenschap, maar leuk is het zeker niet altijd. Want hoe ga je bijvoorbeeld om met al het onrecht van de wereld, dat ook keihard binnenkomt? En hoe zit het met hoogsensitiviteit en paranormale indrukken? We geven hier zo goed mogelijk antwoord op je vragen over hoogsensitiviteit: over hoe het komt het dat sommige mensen hoogsensitief zijn, hoe je het beste omgaat met je ‘open zenuwen’ en hoe je van je gevoeligheid een kracht maakt.

HSP: wanneer ben je hoogsensitief?

Iedere ziel is een hoogsensitief wezen. Dit heeft te maken met het trillingen en energie. Alles bestaat uit energie en heeft een eigen, uniek trillingsniveau: hoe vaster de materie, hoe lager het trillingsniveau. Hoogsensitiviteit heeft te maken met je gevoeligheid voor die trillingen, en die is – voor veel mensen verrassend genoeg – afhankelijk van hoe je lichaam werkt. Hoogsensitieve personen hebben door een bijzondere werking van hun zenuwstelsel extra gevoelige ‘antennes’, en ervaren daardoor externe indrukken intensiever dan gemiddeld. Behalve fysieke prikkels, zoals geuren, kleuren en geluiden, zijn ook emoties intenser bij de hooggevoelige volwassene of het hoogsensitieve kind. Het verwerken van indrukken kan daarmee een hele opgave zijn – laat staan alle emoties die je van anderen oppikt.

Opgroeien met hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit herkennen, erkennen én ermee leren omgaan? Dat kan even duren. Je persoonlijkheid, je opvoeding en je omgeving bepalen mede hoe je als HSP omgaat met je hoge gevoeligheid voor fysieke en emotionele prikkels. Het kan soms lijken alsof die extra gevoeligheid voor het leed in de wereld en de emoties van anderen je eigen geluk alleen maar in de weg zit. Hoogsensitieve personen en hun omgeving hebben daarom vaak de neiging om de hoogsensitiviteit daarom te ontkennen of te willen corrigeren. Maar als HSP bezit je ook het vermogen om op de juiste golflengte te komen met anderen. Leer je hun emoties van de jouwe te scheiden en over je indrukken te communiceren? Dan zit daar ook een immense kracht!

Hoogsensitiviteit, paranormaliteit en spiritualiteit

Lang niet altijd, maar toch vaker dan gemiddeld, ontwikkelen hoogsensitieve personen ook paranormale waarnemingen. Het zien, voelen, ruiken of anderszins ‘weten’ van aanwezigheden, entiteiten of onbekende energieën komt bij hen veelvuldig voor. Een eerste reactie is vaak angst en onzekerheid: ‘onbekend maakt onbemind’. Als je beseft dat die entiteiten niets anders zijn dan zielen zonder een menselijk lichaam, en dat wij in feite hetzelfde zijn als zij, komt alles direct in een ander daglicht. Energie en trillingen, weet je nog?

Hulp bij hoogsensitiviteit

Het is nodig te waken voor het overdrijven of het dramatiseren van hoogsensitiviteit. Hoogsensitieve personen van alle leeftijden kunnen baat hebben bij het trainen van hun assertiviteit of sociale vaardigheden. Kennis, acceptatie en herwaardering van hooggevoeligheid kan leiden tot een gelukkiger en geestelijk rijk leven. Hoogsensitiviteit is een bijzondere karaktereigenschap, een gave, die aandacht verdient. En wil je hierover eens praten, dan vind je op deze site zeker een ervaringsdeskundige.

Brigitte Peters

 

 

Terug naar blog overzicht