Team DOC


7 juli 2019 - Geen categorie

Medicijn tegen liefdesverdriet

Tags:

Medicijn tegen liefdesverdriet

Goed nieuws! Liefdesverdriet is erkend als een echte aandoening. Slapeloosheid, piekeren, verminderde eetlust (of helemaal geen trek in eten), lusteloosheid, depressieve gevoelens en het gevoel dat je hart in duigen ligt: Je mag je jezelf volledig serieus nemen, je stelt je zeker niet aan!

Liefdesverdriet is te vergelijken met een posttraumatische stressstoornis waarbij je een rouwproces doormaakt. Hoe lang dit rouwproces duurt is per persoon en situatie verschillend. Wel kunnen we verschillende stadia (fasen) onderscheiden.
Zo ga je eerst een fase van ontkenning door:

“Dit kan toch niet waar zijn? Hij* (of zij) komt vast weer terug (want dat heeft hij toch al eerder gedaan), hij heeft misschien alleen wat tijd voor zichzelf nodig. Hij heeft toch gezegd dat ik zijn grote liefde ben en dat hij me nooit zal verlaten?”

Op deze manier probeert je eigen denken je wat op de mouw te spelden omdat je er nog niet aan toe bent om de (voor de buitenwereld) overduidelijke signalen voor waarheid aan te nemen.
Zodra je in de gaten begint te krijgen dat het wel degelijk over is, komt de emotionele fase:

Verdriet en boosheid wisselen elkaar af, je voelt je eenzaam, bang, verlaten en afgewezen. Het ene moment haat je hem voor wat hij je aandoet (terwijl jij notabene zo goed voor hem bent geweest!) en het andere moment stroom je nog over van liefde en hoop je dat hij terug komt.

Ga niet in gevecht tegen deze fase maar laat het allemaal toe. Voel in je lichaam waar de emotie zich bevindt en adem naar de emotie toe. Je voelt je ziek en dat mag ook. In deze fase is het belangrijk goed op te letten of je niet stiekem in een depressie afglijdt. Een goede begeleiding is in deze fase heel belangrijk.
De fase van emoties gaat als het goed is geleidelijk over in de fase van aanvaarding:

Je kunt met meer afstand kijken naar de situatie, je ex staat niet meer op een voetstuk en je ziet nu ook beter zijn mindere kwaliteiten of de redenen van de breuk. Je pakt je leven weer langzaam op, je krijgt weer trek in eten en je voelt weer een beetje zin om leuke dingen te gaan doen.
Waardevol is het als na deze fase de fase van loslaten in liefde plaatsvindt:

Je geeft de mooie herinneringen een plek in je hart en je gunt je ex-geliefde oprecht een vervuld en liefdevol leven toe, ook als dit met een andere partner is. Veroordeel jezelf niet als dit je (nog) niet lukt of als je dit niet wil of kunt. Ieder mens is nu eenmaal anders en jij bepaalt zelf jouw proces.

In het proces van ontkenning naar loslaten in liefde maak je een pittige tijd door. Er zijn valkuilen waar je op moet letten, er zijn dingen die je kunt doen om de pijn te verzachten en om het proces te versnellen.

Er is helaas nog geen pil tegen liefdesverdriet. Maar je kunt zeker iets doen om de pijn te verzachten. Een van de dingen die je kunt doen is praten. Want geloof het of niet: Praten helpt! In je naaste omgeving zijn dikwijls maar weinig mensen die het geduld op kunnen brengen om (weer) naar je verhaal te luisteren. Bovendien kunnen zij je niet de juiste handvatten geven over hoe je er nu het beste mee om kunt gaan. En er zijn zeker dingen die je kunt doen, en dingen die je beter kunt laten.

Als je twijfelt of je relatie echt voorbij is, als je tools wil om je proces te versnellen, als je het gevoel hebt dat de tweede fase te lang duurt of te heftig voor je is, of als je wil weten hoe je in liefde kunt loslaten, neem gerust contact met me op. Je kunt ook een afspraak maken voor een chatsessie of een e-mail consult aanvragen.

Liefde en licht,

*Overal waar ‘hij’ staat kan ook ‘zij’ gelezen worden

Terug naar blog overzicht