admin


14 maart 2019 - Geen categorie

Volg je hart en maak je droom waar

Tags:

Grote opruiming in je hart

Je doet wat je leuk vindt. Je hebt je baan en je privéleven in balans, leuke vrienden om je heen, je leven op de rit en je bent in-en-in gelukkig. Ja toch! Of niet? Lijkt alles van buiten perfect, maar voel je het van binnen lang niet zo geweldig? Misschien probeer je dan wel te voldoen aan wat je denkt dat hoort, in plaats van te doen wat je gelukkig maakt. Klinkt dat als een cliché? Stel jezelf eens de vraag welke dromen er stiekem hebben plaatsgemaakt voor je gemak. Natuurlijk hoeven niet al je dromen uit te komen, maar soms blijft het gemis wel hangen. Dan is het tijd voor een grote opruiming: maak ruimte in je hart!

Toch geen astronaut? Helemaal niks mis mee!

Vroeger wilde je dolfijnen trainen – of profvoetballer worden, of banketbakker, brandweerman, archeoloog, dierenarts of astronaut… Maar let’s face it: de markt voor astronauten is niet zo groot. En voor wat je nu doet heb je ook hard gewerkt. Je hebt een opleiding gekozen en afgerond, of je bent via allerlei omwegen terecht gekomen in een bepaalde hoek. Die weg is wat waard: je hebt geknokt, geleerd, jezelf tot hier gebracht. Een lange, unieke weg: jouw levenspad! Maar je zet waarschijnlijk nooit voet op de maan. En is dat het dan? Ja, dat is het dan. Rouw om het feit dat je nooit astronaut wordt. Gun het jezelf om te besluiten dat je echt geen dolfijnen meer gaat trainen. Maar dat je wel mooi je eigen leven leidt. Of wil je toch het roer omgooien?

Niet je droom leven

“Ik wil later incident- en problemmanager worden.” Dat heeft geen kind ooit gezegd. Toch worden veel kinderen later incident- en problemmanagers. “Ik wil later mama worden.” Dat zegt bijna ieder meisje. Toch is het niet iedereen gegeven om moeder te worden. En niet iedere moeder voelt het moederschap als de zegen die het zou moeten zijn. Astronaut worden, trouwen, kinderen krijgen en heel oud worden: de verlangens die we hebben als kinderen, nemen we mee als we volwassen worden. Maar ze zijn vaak irreëel. En in een maatschappij waarin we pas meetellen als we ‘onze droom leven’, maken we onszelf vaak nodeloos ongelukkig door het toch hardnekkig te blijven willen. Of kunnen we iets leren van ons innerlijk kind?

Weg met je verlanglijstje

Denk eens terug. Waar werd je als ‘jarig jobje’ vroeger het meest gelukkig van? Van de cadeautjes die op je verlanglijstje stonden, of van de verrassingen? Was je grootste knuffel ook de liefste? En als je al je speelgoed zou kunnen ruilen met dat van je vriendje, zou je het dan gedaan hebben? Vaak weten we zelf helemaal niet zo goed waar we gelukkig van worden. We kijken naar anderen, denken dat zij gelukkig zijn en proberen dat geluk te kopiëren. En dan willen we ineens meer geld verdienen voor een dure auto met parkeerhulp, en een groot huis met veel licht en kamers voor 1,7 kind. We maken verlanglijstjes, bepalen waar ons leven aan moet voldoen. En tegelijk knaagt er iets, want zelfs als we alles afvinken, zijn we niet gelukkig. Dus: weg met dat verlanglijstje! Of zijn we eigenlijk ontevreden om niks?

Leef met een opgeruimd hart!

Je hebt maar één leven, dus je moet alles eruit halen wat erin zit. Ja toch? Nee. In je leven moet je keuzes maken. Er zit niks anders op. Word je incident- en problemmanager, dan ben je geen astronaut. Je kunt niet kiezen voor een peuter in een station wagon én voor maandenlang backpacken in de bush. En dat is ook goed. Haal je alles uit je leven, dan blijft er niets over. In een vol leven zit waarvoor je kiest. Dus wil je leven vanuit je hart? Neem dan vol overgave afscheid van wat niet gaat worden en omarm wat op je pad komt. Of kies ervoor om wat je hebt opzij te zetten, en ga voor die droom. Het is aan jou!

Als u na het lezen van de tekst “Volg je hart” een vraag hebt kun je met mij dit bespreken.

Brigitte Peters

Terug naar blog overzicht