admin


14 mei 2018 - Geen categorie

Wie heeft de controle over jouw leven?

Tags:

Wie heeft de controle over jouw leven?

Hierover wil ik graag iets schrijven en dat ik dit schrijf is ook goed voor mijzelf, deze spiegel weer even voor te houden. Soms vraag ik mij af wie heeft de controle over jouw leven?

Heb jij het gevoel dat je de controle over je leven hebt?
Dat heb ik heel lang in mijn leven niet gehad, tenminste ik dacht van wel maar als ik er op terugkijk had ik echt geen controle over mijn leven…, en nu heb ik ook niet altijd de controle over mijn leven. Echter heb ik een modus gevonden hoe ik daarmee om kan gaan.

Wie heeft de controle over jouw leven? Het leven kun je niet altijd controleren. Je bent op bepaalde momenten afhankelijk van je omgeving. Afhankelijk van je werkgever bijvoorbeeld, omdat die je loon betaald of als je zelfstandige bent, dan ben je afhankelijk van je klanten. Want ja er moet toch brood op de plank komen.

Het gaat er vooral om hoe je omgaan met de dingen. Als je niet tevreden bent met een bepaald deel van je leven; omdat je werk wat minder leuk is dan vroeger of de relatie met je partner waar een sleur in begint te komen. Je kunt mokken of klagen, maar als dat geen verandering brengt dan heeft het weinig nut. Accepteert het of als je het niet kunt accepteren, dan zul je er iets aan moeten doen. En weet je…. niemand gaat die “problemen” zomaar vanuit het niets voor je oplossen, je zult zelf stappen moeten ondernemen als je wilt dat er iets verandert.

Verantwoordelijkheid nemen

Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Geen excuses!
Wie heeft de controle over jouw leven? Laat je de controle over jouw leven over aan iemand anders? Het is jouw leven en niet die van iemand anders? Je kunt pas je leven veranderen als je de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven, gedrag en acties.

Beslissingen nemen

Als je besloten hebt om de verantwoordelijkheid te nemen voor je gedrag en je doen en laten, dan is het tijd om te kijken wat je nu eigenlijk wilt veranderen en daar prioriteiten in te stellen. Teveel in één keer willen moet je niet willen, want dat geeft stress. Geef eens een concreet antwoord op de volgende vragen: Wat is jouw doel? En hoe kun je dat doel bereiken?
Ben je niet tevreden over je werk? Je kunt wel gaan zitten klagen en niets zeggen, daarmee verandert er hoogst waarschijnlijk niets en zit je over een jaar of zo nog steeds te klagen. Kom in actie! Kun je jouw huidige werk verbeteren? Of ga je toch op zoek naar een andere baan? Tuurlijk is het gras niet groener ergens anders, het belangrijkste is wat jij werkelijk wilt en waar jij blij van wordt.

Waar wordt jij blij van?

Weet jij waar je nu echt blij van wordt?
Ga eens op onderzoek uit. Waar werd je als kind blij van? Wat gaat je gemakkelijk af? Door jezelf te leren kennen groei je als persoon in elk vlak in je leven en dat geeft zelfvertrouwen.

Motivatie

Kun je antwoord geven op deze vragen:
Waarom wil je dat doel bereiken?
Met de juiste motivatie ga je jouw doel bereiken.

Wat heb je nodig om gemotiveerd te blijven?
Discipline heeft niet iedereen, als je blijft kijken naar waarom je het doel wilt bereiken, dan blijf je gemotiveerd. Schrijf het desnoods op en hang het overal op.

Hoe hoog wil je de lat voor jezelf leggen?
Zorg dat je het doel niet al te groot maakt of deel het op in subdoelen.
Als je kleine stappen neemt is het doel gemakkelijker te bereiken.

DOEN!

Als je beslissingen hebt genomen, je weet wat je wilt en waarom je het wilt, dan wordt het tijd om actie te ondernemen. Want je kunt gemakkelijk dingen bedenken, maar als je ze niet uitvoert zal er ook niets veranderen. Wilt je graag sparren of advies ontvangen schroom niet om mij te benaderen. Je hoeft het niet alleen te doen!

Terug naar blog overzicht