admin


14 mei 2018 - Geen categorie

Wat betekent vrijheid voor jou?

Tags:

Wat betekent vrijheid voor jou?

Voor mij betekent vrijheid dat ik een keuze heb in hoe ik mij leven leidt.
Dat ik zelf kan bepalen wat ik denk, zeg of doe en dat ik de macht heb om te kiezen hoe ik ergens op reageer. Hoe ik denk of wat ik doe is mijn verantwoordelijkheid.

Toen ik mij niet vrij voelde, zat ik in een slachtofferrol. Het zou prettig zijn als we een aantal momenten in het leven konden schrappen. Helaas loopt het leven niet altijd over rolletjes of zoals we het gepland hadden, daar zullen we mee moeten dealen. Het gevoel van vrijheid ontstaat als we kiezen hoe we omgaan met dat soort momenten.

Dankbaar ben ik voor onze vrijheid die wij in Nederland hebben, ondanks alle regels hebben we nu meer vrijheid dan vroeger. Toch voelen vele zich niet vrij. Hoe komt dat toch? Wat betekent vrijheid voor jou?

Heeft het misschien te maken met de maatschappelijke druk? We willen allemaal werken, een een goed salaris verdienen, we willen allemaal mooie (merk) kleding dragen, een mooi en ruim huis bezitten, 2,4 kinderen, voldoende vrienden om ons heen, we willen zoveel…. te veel… Dat geeft druk en verwachtingen, we moeten succesvol zijn en veel geld verdienen, zodat we alle andere dingen kunnen blijven betalen. Echter zie je vaak dat die andere dingen al meer gaan worden. Meer geld is nodig of je raakt in de schulden.
We zijn vergeten wat nu werkelijk belangrijk is voor onszelf? Vrijheid! Vrijheid om te kunnen zijn wie je werkelijk bent, zonder masker!

Wat betekent vrijheid voor jou?
Doe jij waar je blij van wordt?
Heb jij wat je werkelijk nodig hebt, of is het nooit genoeg?
Financiële vrijheid is vandaag de dag niet meer de gewoonste zaak van de wereld. Vele gezinnen leven van een klein inkomen. Toch hoeft dit niet het gevoel van vrijheid weg te nemen. Het gaat er vooral om hoe je er mee omgaat.

Als ik om mij heen kijk zie ik twee verschillende type mensen. Het type die denkt dat alle gebeurtenissen ontstaan en daar geen invloed op heeft. En het type die denkt dat we wel degelijk invloed hebben in datgene wat er gebeurd in ons leven. Type één zal vaak het slachtoffer worden van de dingen die gebeuren en type twee neemt de verantwoordelijkheid voor zijn/haar eigen leven en laat dingen niet zomaar gebeuren.
Echte vrijheid ervaar je in jezelf en heeft niets te maken met de omgeving om je heen.

Quote van Nelson Mandela
“Toen ik de deur uitliep richting mijn vrijheid, wist ik dat als ik mijn boosheid, haat en bitterheid niet achter zou laten, ik nog steeds gevangen zou zijn”

Wat betekent vrijheid voor jou? En wat kun je daaraan doen?

Schrijf op:

  • alle dingen/mensen/situaties die jou het gevoel van vrijheid ontnemen?
  • alle dingen/mensen/situaties wat jou een gevoel van vrijheid geeft

Vraag jezelf af:

  • Kun je meer dingen doen die je het gevoel van vrijheid geven?
  • Wat zou je kunnen veranderen aan de punten die jou het gevoel van vrijheid ontnemen?

Geniet van de dag!

Terug naar blog overzicht