admin


14 mei 2018 - Geen categorie

Van jezelf houden, hoe doe je dat?

Tags:

Van jezelf houden. eh… hoe doe je dat?
“Mooi mens, ook met je rare dingetjes, hou ik van je!!
Zeg jij dat wel eens tegen jezelf?

Een jaar na mijn laatste ongeluk zei iemand tegen mij “je houd niet van jezelf”. Dat zet je even aan het denken. Maar eh… van jezelf houden… hoe doe je dat? Zo kom je in een onderzoek naar jezelf terecht. Hoe behandel ik mijzelf? Wat wil ik? Waar ligt mijn behoefte? Waar wordt ik gelukkig van?
Ik wilde minder stress, de lichamelijke klachten accepteren, gelukkigere relaties, ook met mijzelf, mijn missie uitdragen en zo de wereld een klein stukje beter te maken. Een betere wereld die begint bij mezelf… en ja ik mag van mijzelf houden. Stap voor stap heb ik hier actie in ondernomen.

“Alleen bij jezelf, kun je alles vinden wat je zoekt!”

Dat was in het begin heel raar, ik kwam erachter hoe ik mijzelf echt behandelde. Als ik iets fout deed kon ik woest op mezelf zijn, daarmee trapte ik mijzelf nog even verder in de grond. Waarom eigenlijk? Juist doordat ik dat deed, ging ik alleen maar nog meer fouten maken. Ik begon liever voor mijzelf te zijn, want waarom zou ik mijzelf zo straffen. Nu zeg ik tegen mezelf “kan gebeuren, je bent een mens, volgende keer even zo en zo doen meis, dan komt het helemaal goed” of “ach kan gebeuren”.

Ook kwam ik erachter dat je kwetsbaar mag zijn, je gevoelens mag uiten en jezelf mag zijn. Dat heeft zoveel doen veranderen. Juist doordat ik mij meer ging openstellen, volgden anderen ook, waardoor de angsten weer minder werden. Je creëert meer begrip voor elkaar, als beide zich openstellen.

En weet je dat het helemaal niet egoïstisch is om van jezelf te houden. Doordat ik meer van mijzelf ging houden, kon ik ook meer van anderen houden. En andersom ook, omdat ik dit durfde toe te laten zonder angsten en verwachtingen. Ik voel me een gelukkiger mens en ook een beter mens. Ik heb zoveel meer te geven en gun het mijzelf nu ook te ontvangen.

Iemand heeft mij ooit eens een metafoor verteld “Je kunt al je koekjes wel weggeven, maar eens is de koekjestrommel leeg en heb je helemaal niets meer om te geven. Als je zorgt dat je ook kunt ontvangen, dan behoud je de mogelijkheid om weg te geven”.
En de “gezonde” koekjes kunnen de simpelste dingen zijn; een compliment, een lach, een praatje, alles wat jou een goed gevoel geeft.
Door je te ontwikkelen geef je jezelf het mooiste cadeau wat er is. Dat ben jij waard!

Je hoeft het niet alleen te doen!

Wil je graag een consult?

Terug naar blog overzicht