Team DOC


7 maart 2018 - Geen categorie

De zeven chakra’s

Tags:

Chakra’s en je spirituele gezondheid

Wat houdt je tegen om je doelen te bereiken? Waarom voel je je toch zo schuldig als je gaat voor je eigen geluk? En wat hebben chakra’s daarmee te maken? Misschien klinkt het woord ‘chakra’ je zweverig in je oren, maar ze bieden een handvat om ons leven op alle niveaus in balans te brengen.

Wat zijn chakra’s?

Het idee van chakra’s stamt uit het hindoeïsme en de yoga, maar is in veel meer geloofssystemen opgenomen. Een chakra wordt wel beschreven als een draaiend wiel van energie, dat gelinkt is aan één van de grote energieknooppunten in ons lichaam. Worden ze niet door emotionele of fysieke obstakels belemmerd, dan roteren onze chakra’s perfect en zonder vervormingen. Ieder lichaam heeft zeven grote chakra’s die van ons bekken omhoog geteld worden. De laatste van die grote chakra’s hangt net boven onze kruin. Naast de grote chakra’s zijn er 21 kleine chakra’s. Ook deze chakra’s liggen op punten waar energielijnen samenkomen.

Wacht even. Samenkomende energielijnen?

Ben je afgehaakt? In het westen hebben we vaak moeite met dit soort begrippen. We zijn nu eenmaal een veel zakelijker kijk op lichaam en geest gewend. Ons lichaam is een machine, en “wij zijn ons brein”, nietwaar? Toch voelt het niet zo. Lichaam en geest zijn in onze beleving met elkaar verweven. En voelt ons lijf zich niet goed, dan heeft dat weerslag op onze geest – en vice versa. In het oosten wordt die verbinding tussen lichaam en geest traditioneel meer gewaardeerd. En je kunt erover twisten of chakra’s zich ook echt manifesteren in de werkelijkheid; praten in chakra’s, geeft in elk geval een kader om het over die link tussen lijf en ziel te hebben.

Energieregulatie door chakra’s

Klaar voor nog een stukje theorie? De energieknooppunten in ons lichaam zijn verbonden aan bepaalde emoties, onze visie op een bepaald vlak en een eigen spiritueel doel. De chakra’s reguleren deze aspecten. Ben je in balans, dan zijn je chakra’s ook gezond. Naast dat ze geassocieerd worden met delen van het lichaam, worden de zeven grote chakra’s ook elk gelinkt aan een specifieke kleur. Daarnaast worden elementen, toonhoogten, edelstenen, godheden en kruiden met de chakra’s geassocieerd. Bij therapieën of oefeningen die gericht zijn op het wegnemen van blokkades op een chakra, worden deze associaties vaak ingezet.

Chakra’s, yoga en coaching

Door je te richten op een bepaald aspect van je geestelijke of fysieke gezondheid, kun je ook je algehele welzijn verbeteren. De chakra’s bieden een handvat om je te focussen op een bepaald deel van je lichaam, je gemoedstoestand en je doelen. Door op verschillende niveaus gefocust aan veranderingen te werken, kom je meer in balans. Heb je weleens aan yoga gedaan, dan heb je wellicht onbewust op deze manier aan je lichamelijke en geestelijke evenwicht gewerkt. Ook in coaching kunnen de chakra’s een aanknopingspunt zijn om gecontroleerd alle aspecten van je persoonlijke welzijn in evenwicht te brengen.

Jouw chakra’s in balans

Je lichamelijke welzijn, je doelen en je emoties in balans, op één lijn, op de juiste golflengte. Totale focus en totale rust. Willen we dat niet allemaal? Sta je open voor die connectie tussen lichaam en geest, dan kijken wij graag met jou naar je blokkades en hoe die op te heffen. En dat is helemaal niet zweverig. Dat is juist heel concreet!

Terug naar blog overzicht